Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

Felélénkült az agrárhitelezés

2017. június 06. - Laszlo7

A tavalyi év igen szerencsésen alakult az agrár szektor képviselői számára. A 2016-os éven 106 milliárd forinttal emelkedett, így 5685 milliárd forintra nőtt a mezőgazdasági hitelek állománya. A jelentős emelkedéshez hozzájárult a Földvásárlási Hitelprogram, ami keretében jelentős összegeket helyeztek ki hosszú távra. Azonban a hitelezési kedv az idei évben is kitart. Az év első negyedévében a finiséhez ért az NHP program, ami keretében 2,5%-os hitelt nyújtottak a vállalkozóknak.

Ezen felül megkezdődtek a tavaszi mezőgazdasági munkálatok, amihez sokan igénybe veszik a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozási hiteleket. Ennek köszönhetően nem részletekben, hanem egy összegben jutnak a gazdálkodók a pénzükhöz.

A területalapú támogatásból még közel 150 milliárd forint kifolyósításra vár, amit június 30.-ig kapnak meg a termelők. Fontos változás, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szerepét az idei évtől a Magyar Államkincstár vette át.

A hitelezéshez hozzájárul, hogy az állam bejelentette, a Széchenyi 2020 támogatási program keretében kiírják az összes pályázati lehetőséget. A pályázatdömping során sokan nem saját sebből, hanem pályázati előfinanszírozási forrásból valósítják meg terveiket. Ezzel prognosztizálható az idei évben is jelentős lesz a hitelkihelyezés a KKV szektorban.

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr212568549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása