Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

Tudnivalók az otthonfelújítási támogatásról

2021. január 24. - Laszlo7

Egyre több helyen olvasni az idei év egyik várt állami lakáscélú támogatásáról, azaz a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról (518/2020. (XI. 25)). A rendelet alapján vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek az igénylők. 

architect-3979490_1280.jpg

Támogatásra jogosult, aki legalább egy gyermeket váró (12. hetet betöltött magzat) vagy nevelő egy lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen. Itt megemlítendő, hogy különélő szülők 50-50 százalékban igényelhetik. 

A támogatás mértéke maximum 3 millió Ft lehet. Azzal a kikötéssel, hogy a teljes beruházás 50 százalékát támogatják. Anyag költségre, valamint munkadíja 50-50 százalékban fordítható. Számokban ez mit jelent? Ahhoz, hogy a teljes összeget le tudjuk hívni, legalább 6 millió Ft összegben kell felújítani. Ebből 3 millió Ft önerő, a maradék 3 millió Ft támogatás. 

A támogatás az alábbiakra fordítható:

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-, közmű szolgáltatás bevezetése, illetve a belső hálózatnak kialakítása vagy cseréje
  • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel
  • az épület szigetelése, ideértve a lábazat szigetelés, hő-, hang-, illetve víz-szigetelési munkálatok
  • külső nyílászárók cseréje, redőny, árnyékoló, illetve párkányok kialakítása vagy felújítása fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cserélése 
  • tetőszerkezet felújítása vagy szigetelése 
  • égéstermék elvezető építése korszerűsítése 
  • megújuló energiaforrásokra alapuló rendszer kialakítása


Abban az esetben, ha már megterveztük a felújítást és támogatást is igénybe akarunk venni elérkezünk az igényléséhez. Itt jön a bökkenő, ugyanis a támogatást az építkezést követően és a számlák kifizetése után 60 napon belül kapjuk meg. Azaz a teljes összegnek a rendelkezésünkre kell állnia vagy hitelt kell igénybe vennünk ehhez. 

A támogatás legkésőbb 2022 december 31.-ig igényelhető. A támogatás igénylését közvetlenül a Magyar Államkincstárnál kell kezdeményezni. Amire érdemes figyelni 2021 január 1.-jét követően megkötött vállalkozói szerződésekre vonatkozik a támogatás, azt megelőzően szerződöttek nem vehetők számításba. 

A támogatáshoz kapcsolódhat kedvezményes otthon feltárási kölcsön, amit várhatóan 2021. február 1.-től lehet elérni. Addigra vélhetően a kérdéses részek is tisztázásra kerülnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr8516401396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása