Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

Vajon a „hibrid munka” bevezetheti-e a dolgozók aranykorát?

2021. február 02. - Laszlo7

A koronavírus-járvány szinte minden szinten próbára tette az emberek mindennapi életét szerte a világban, ugyanis egyik pillanatról a másikra változott meg a mindennapi életünk. Kezdve a közösségi érintkezés lehetőségei, a munkahelyek és az oktatás működése, a munkahelyek számán át egészen az egészségügyi rendszerek stabilitásáig. A vállalatok működéséhez egyik napról a másikra kellett átállniuk az embereknek egy digitálisabb működésre. Ezt több kevesebb sikerrel sikerült mindenkinek megtennie. Most a kérdés azonban az, hogy a járvány után a vállalatok visszatérnek a régi berendezkedéshez és szabályokhoz, vagy kialakítanak egy tudatosabb világrendet.

home-office-5190504_1280.jpg 

Az otthoni munkavégzés egyre inkább előtérbe kerül sok munkavállaló számára szerte a világon. A heti néhány nap home office egykor ötlet volt, és sok vezető soha nem engedte volna meg. Most ez megváltozott a járvány hatására. Ennek köszönhetően számos helyen tapasztalták, nem állt meg a világ, ha nem voltak bent az irodában az alkalmazottak. Sőt ennek köszönhetően akár a produktivitás is nőtt.

A legtöbb helyen nem megoldható a teljes átállás. Viszont itt lép a színre a hibrid munka, ami ötvözi a távmunkát és az irodai munkát. Ez irányba számos kutatás és megjelenő cikk rávilágít, melyek szerint a tendencia gyorsan növekedni fog, és 2025-re egy sokkal digitalizáltabb munkaerőpiac részesei lehetünk. Ennek köszönhetően egy win-win szituáció alakulhat ki. A vállalatok számára kevesebb költséget, valamint jobban kvalifikált munkatársakat jelenthet. Mivel akár távolabbról is hajlandó valaki jelentkezni, ha nem kell minden nap ingáznia vagy elköltöznie. Egy Egyesült államokbeli tanulmány szerint az egyes dolgozók napi 2 órát utaznak a munkahelyükre. Ez hazánkra is vonatkozhat, ha megnézzük a Budapesti agglomerációból való munkavállalókat, akik napi szinten bejárnak autóval vagy tömegközlekedéssel.

Munkavállalók részéről szintén előnyös, hiszen így magunk oszthatjuk be az idejüket. Több idejük marad, hiszen nem kell reggel elkészülniük és odaérniük a munkahelyre, majd még egyet arra, hogy este hazaérjenek. Nem szakítják félbe őket (háttérzaj, folyamatos telefoncsörgés)

Lényegében a jövő munkahelye bárhol is lesz, a hagyományos iroda továbbra is meg fog maradni. Mind a két fél érdeke, ugyanis a társasági interakciók fontosak. Kell, hogy találkozzanak a csapattagok személyesen is. Az alkalmazottak nem akarják teljes mértékben elutasítani az irodai munkát. Kutatás eredményeként megállapították az USA-ban, 70% szerint ez inkább a csapatépítést és a menedzsment támogatását szolgálja, miközben a munka és a magánélet közötti jobb egyensúly elérhető.

A munkavilág jövőjének újragondolásának lehetősége soha nem volt aktuálisabb. A vállalatoknak meg kellene találniuk a szervezetükhöz legjobban illeszkedő megoldásokat. Bármi is legyen a vállalatoknak, rugalmasabban kell ehhez viszonyulniuk, szem előtt tartva a munkavállalók érdekeit is.

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr5716412920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nancsibacsi 2021.02.02. 20:55:10

"Lényegében a jövő munkahelye bárhol is lesz, a hagyományos iroda továbbra is meg fog maradni."
Fele. Legalábbis építész ismerős elmondása szerint tavaly nyár óta mást se csinálnak, csak félkész irodaházakat terveznek át más célra - pl. lakásnak.
A cégünknél ősz óta HO van, tavasszal ha megkapják a népek az oltást heti 2 nap bent, 3 otthon (de lehet lesz az 1:4 is). Most még marad az iroda - mert jövő nyárig van szerződés -, de utána költözünk kisebbe, és shared desk, virtuális gépekkel. fele irodaköltség, fele gép - de lehet hogy 1/5-re is le lehet ezt nyomni ha heti 1 napot lesz bent mindenki. Ez egyszerűen költség előny, amiből árelőny lesz, a konkurencia meg csak pislog majd, hogy hogy mennek alájuk a hibrid cégek árban.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2021.02.02. 22:09:36

@Nancsibacsi: A hatékonyság javul, ám szabadidő nem biztos, hogy több lesz. Valahogy én mindig azt tapasztaltam, hogy hiába kaptunk új, jobb, hatékonyabb gépet, nem lett több a szabadidő vagy könnyebb a munka. A home office-ban elért teljesítmény lesz az új minimum, amit bírnia kell majd mindenkinek.

A másik meg: már n+1 cikket olvastam a munka világának átalakulásáról, hogy most már aztán tényleg mindenki home office-ban lesz, de mintha a cikkírók elfelejtenék, hogy nem csak irodai munka létezik ám a világon! Vajon hány %-ot lehetne átrakni home office-ba? És hány %-ot fognak ténylegesen átrakni? Hogy lesz majd a betanulás, számonkérés, ellenőrzés?

RHalacska 2021.02.02. 22:49:58

@Balogh Zsolt: az ügyfeleim egyre jobban ki tudják dolgozni az otthon végzett munka merését. Mostanában van sok bukta az otthon elkummantott munka miatt. Én személy szerint már rég HO plusz iroda módon dolgozom. A HP hoz viszont elég nagy fegyelem kell, két oldalról is: 1 meg kell határozni a napi munkamennyiseget aminek kész kell lennie, addig nincs más, viszont be kell tartani a szabadidőt is, nem szabad állandóan amunkan agyalni. (ez utóbbi nekem nem mindig sikerül) így este is befejezek munkákat. Viszont, ha nem megy akkor kicsit félre lehet tenni. És később nekiallni. Sokszor 10 perc relax csodát művel, amire viszont nincs lehetőség az irodában. A HO legnagyobb előnye a napi min 2-3 óra spórolás az utazáson. Arról nem beszélve, hogy csucsforgalmon kívül be lehet ugrani egy megbeszélésre, ha szükséges.

AnnieC 2021.02.02. 23:52:57

Nálunk már biztos, hogy hibrid megoldás lesz a lassan egy éve bevezetett HO után. A cég is arra hajlik és a dolgozók is azt szeretnék. Innentől már nem lesznek teljesen fix helyek az irodában, előre lehet majd foglalni őket a céges rendszeren keresztül. Legtöbb ember 1-2 napot tervez a héten az irodában tölteni és mivel látta a cégvezetés, hogy nálunk ez nem okoz problémát, ebbe bele is fognak egyezni.

Bár spórolok 1-1,5 órát az utazáson, nem érzem, hogy így minden jobb lenne feltétlenül. HO-ban azért elég nehéz néha meghúzni éles határokat a munka és szabadidő között, főleg ha teljesen ugyanott történik a szabadidő eltöltése és a munkavégzés is. Az utazás hiánya miatt nincs meg annyira a kerete a munkaidőnek. Cserébe persze ott van a rugalmasság, hogy viszonylag könnyen variálhatom, hogy mikor dolgozom és mikor pihenek, de a nap végén úgy érzem néha, mintha egész nap dolgoztam volna, holott voltak bőven szünetek benne.
HO-ban nincs "felesleges" cseverészés a konyhában naponta többször a kollégákkal, de ez se feltétlen jelenti, hogy javul minden mutató, mert a csapat nem egyfolytában egymással dolgozó tagjai sokkal kevesebbet kommunikálnak egymással és érezhetően kevésbé vagyunk egy hullámhosszon, mint régebben. Ezt próbáljuk online lazulós beszélgetésekkel kompenzálni illetve kicsit lazábbra venni a munkával kapcsolatos megbeszéléseket is, de ez nagyon nem ugyanaz. Sokkal nehezebben jön össze és kissé fura megbeszélést kiírni arra, hogy kicsit beszélgessünk csak úgy.

Exploiter 2021.02.03. 07:10:15

Ennek nagyon sokan örülnek, de azért azt megjegyezném, hogy ha ez tartósan így marad, akkor az nem feltétlenül lesz win win.
Az emberi oldal nélkül igazából lecserélhető robotok dolgoznak otthonról.

midnight coder 2021.02.03. 09:27:41

@Exploiter: Ami azt jelenti, hogy a valós munkavégzést és képességeket nem lehet kiváltani softskillekkel (= seggnyalás a fõnöknek).

midnight coder 2021.02.03. 09:31:22

@AnnieC: Én kb. két órát spórolok naponta az utazással. Nyolc óránál többet dolgozom általában, többet mint benn, de az utazást beszámolva még így is messze jobban jövök ki. Nálunk eddig is a feladatot kellett megoldani, a benn töltött idõ kevésbé volt fontos.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2021.02.03. 14:07:14

@midnight coder: Megjegyzem, én nem dolgozom Home Officeban, én csak a híreket olvasom. A hozzászólásaidból úgy tűnik, te az idősebb generációhoz tartozol. Tudod milyen az önálló, felelősségteljes munkavégzés. Egy pályakezdő hogy boldogul home officeban, mint friss munkavállaló?

AnnieC 2021.02.03. 17:29:28

@Balogh Zsolt: Dolgozunk egy csapattal, ahol foglalkoztatnak pályakezdőket és bár páran meg voltak kicsit rémülve, hogy mi lesz így velük, de hamar megszokták és tudnak otthonról dolgozni gond nékül. Az elején volt sok kérdés és sok online meeting velük, amíg megmutattak nekik mindent, de meg lehetett oldani és azóta is ügyesen csinálják a dolgukat.
süti beállítások módosítása