Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

Visa vs Mastercard - Mi a különbség? Melyiket válaszd?

2021. április 22. - Laszlo7

Minden nap összefutsz, ezzel a címben szereplő nevekkel vásárlásaid során. Néha felmerülhet miben más és melyik a jobb választás számodra. A legtöbb esetben bankszámlanyitáskor merül fel először a két társaság neve. Ilyenkor elgondolkozol, melyik lehet a befutó. Akár a következő kérdések is felmerülhetnek benned: Egyformák? Mindkettő legyen? Csak az egyik nem elegendő? Melyiket hol fogadják el? Melyik milyen plusz szolgáltatást nyújt? Ezt fogom körbejárni a következőkben.

credit-card-851506_1280.jpg

Mik is ezek pontosan?

A két társaság nem bank, a bankolásból, pontosabban a kártyás vásárlásól szerzik elsősorban bevételeiket. Fizetési hálózatot üzemeltetnek és a vásárlások után az elfogadóhelyek (boltok, szállodák, webshopok, stb.) százalékos díjából tartják fenn magukat.

Használati szempontból ma már nincs nagy különbség, szinte bárhol tudsz velük fizetni. Egyedül külföldi utazásai során, amikor a világ másik felére mész, vagy harmadik Világ-beli országba utazol érdemes a bankod segítségét kérni, hogy megtudd az adott országban használható a kártyád.

Mégis mit lehet róluk tudni?

A Visa 100 %-ban USA tulajdonú társaság. Mastercard széles körben európai terméknek tekintik, viszont a központja szintén az USA-ban található. Több mint 200 országban, közel 40-40 millió elfogadóhellyel rendelkeznek. Vásárlási tranzakciók alapján a Visa 185,5 milliárd USD, a Mastercard 108,4 milliárd USD részesedéssel bír világszerte. Piaci kapitalizáció terén a Visa 485,353 milliárd USD, ezzel szemben a Mastercard 380,537 milliárd USD.

A devizanemben való elszámolásban van különbség a két társaság között. A Visa USA dollárban (dollár), ezzel szemben a Mastercard az eurózónában euróban azon kívül pedig dollárban számol.

Mit jelent ez számodra? Külföldi vásárlásod során a kártyatársaság euro vagy dollárban továbbítja a vásárlásaid összegét a forintszámlát vezető bankodhoz. Ott pedig ezt átváltják forintra. Ez egy példát szemléletesebb. Romániában vásárolnál lejben valamit, akkor a kártyatársaság ezt nem forintba, hanem először euro vagy dollárban váltja. Ezt küldi el a bankodnak, aki ezt az euro vagy dollár értéket váltja forintra, azaz kettős konverziód lesz. Ezzel szemben USA-ban Visa a kártyás vásárlásnál egyből dollárról forintra váltás történik. Ezért célszerű külföldi utazáskor figyelni a kártyánkra, mivel a dupla konverziónak nagyobb költsége lehet a váltásnak.

accounting-761599_1280.jpg

Amit fontos tudni, hogy NEM a vásárlás napján aktuális árfolyamot használja a bank, hanem aznapit, amikor ez igénylés teljesen a bankhoz kerül és könyvelés megtörténik. Erre 30 napjuk van. Extrém példa, viszont előfordulhat, hogy egy vásárlás és a végső könyvelés között hetek is eltelhetnek.

Mindkét társaság rendelkezik betéti- és hitelkártyával. Legfőbb különbség, az első esetben a saját pénzedet, míg utóbbi esetben meghatározott hitelkeret terhére hajthatod végre tranzakcióidat. Ez utóbbi váratlan kiadásokkor jöhet jól, valamint kamatmentesen használhatod az összeget, ha megadott határidőn belül visszafizeted azt.

Külsőben még egy lehetséges eltérés található, ami érdekes lehet számodra. Ez nem más, mint a dombornyomott vagy elektronikus kártya. Régebben nagy volt a különbség, ma már viszont szinte elhanyagolható. Az első esetben vésett számokkal található meg a kártyaszám, utóbbi esetben nyomtatva. Évekkel ezelőtt dombornyomott kártyáknak presztízs értéke volt, biztosítás kapcsolódott hozzájuk. Az elektronikus kártyákhoz aktív kapcsolat kellett.

Milyen plusz szolgáltatás jár hozzájuk?

Nem elhanyagolható szempont, hogy a kártyához, milyen szolgáltatási csomag jár.

Először is ott van a Mastercard magyar kedvezményportálja, a Priceless Specials, amely minden Mastercard betéti- és hitelkártyával felhasználható kedvezményeket kínál, csak regisztrálnod kell. A legtöbb bank kínál – főleg prémium és privát ügyfeleknek - Gold, Platina és World kártyákhoz prémium szolgáltatást, valamivel ízléstelenebb weboldal kapcsolódik hozzá, ahol drága és vagy luxus ékszerekre, valamint dizájner ruhákra kaphatunk kedvezményeket, de megjegyezhetjük, található itt is kedvezményes haj- és szakállnyíró készülék, féláron. Ez utóbbi kártyák utazók számára lehet ideális, számos magyar wellness-szállodába lehet itt kedvezményesen foglalni.

A Visa is rendelkezik kiegészítő szolgáltatásokkal. Visa Prémium Program név alatt szállodai- és utazási kedvezményeken túl prémium sportolási és rendezvény lehetőségeket kínálnak.

Csak ez a két társaság közül lehet választani?

A válasz természetesen nem, viszont ők ketten a legnagyobbak a piacon. A lenti ábrán jól látható ennek aránya. Az ábra az USA-ra vonatkozik, viszont a legtöbb adat, amit találtam hasonló számokat mutat. A Visa legnagyobb, mint betéti, mint hitelkártya arányában. Őt követi a Mastercard, valamint a harmadik legnagyobb az American Express. Ez utóbbi Magyarországon már nem elérhető. Pár éve vezették ki, az OTP banknál lehetett ilyen kártya típust igényelni.

 nilsstat.jpgForrás: nilsonreport.com

 

Végül is melyiket válaszd?

Nincs általánosságban mondható jó döntés, ami mindenkinek tökéletes lenne. A saját szokásaidat kell figyelembe venni.

  • Hol akarsz vásárolni vele? Mindennapok alkalmával vagy online?
  • Kedvezményeket igénybe akarsz venni?
  • Pénz visszatérítést ki tudod használni?
  • Sokat jársz külföldön?

A fenti kérdések megválaszolása segíthet a döntésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr5316509818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PIPA 2022.01.17. 18:58:47

Engem megerőszakolt a KH, elvette a Visat és Mastercardot tukmál aminek még az üzembehelyezése is bonyolult. Miért jó ez?
süti beállítások módosítása