Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

Gyorskölcsönről pár szóban

2021. május 10. - Laszlo7

Egyre nagyobb az érdeklődés a vállalkozások részéről a gyorskölcsön iránt, amit a Korány döntése során a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) indított el a COVID járvány negatív gazdasági hatásainak leküzdése érdekében. Tényleg jó ez? Mindenki igényelheti? Mik a feltételei? Ezeket járom most körül.

Kamatmentes újraindítási gyorskölcsönről döntöttek az Állam részéről, amit a legtöbb helyen 10 milliós ingyen hitel néven ismernek vagy hallottak róla. 2021 március 8.-tól 2021 november 30.-ig lehet igénybe venni.

covid-19-5511070_1280.jpg

Mik az alapvető tudnivalók erről konstrukcióra:

  • 1-10 millió forint lehet a kölcsön összege. DE nem haladhatja meg a vállalkozás 2019.évi lezárt üzleti évének árbevételét.
  • egy vállalkozás csak egyszer igényelheti
  • futamidő maximum 120 hónap
  • kölcsön kamata 0% (ügyfél által fizetendő)
  • rendelkezésre tartási idő maximum 3 hónap, türelmi idő maximum 36 hónap
  • önerő nem szükséges hozzá
  • 2019-ben alapított vállalkozások is igényelhetik a hitelt, melyek az alapítás évében pozitív üzemi eredményt értek el (áprilisi feltétel módosítás ez a pont)

Kik igényelhetik?

Mikro-, kis-, és középvállalkozások, melyeket a járvány leginkább hátrányosan érintett. Ide tartozik többek között az éttermek, mozik, múzeumok, állatkertek, sportlétesítmények, konditermek, vidámparkok, szállodák, kempingek, és egyéb más szálló hely szolgáltatások. Pontos listát az MFB oldalán lehet megtalálni, ahol az egyes TEÁOR tevékenységi körök felsorolása kerültek. Társas vállalkozások és egyéni vállalkozások is benyújthatják igényüket. TEÁOR számnál a főtevékenység a mérvadó. Az ország bármely területéről lehet igényelni, nincs kizárva Budapest és a közép magyarországi régió. Viszont negatív információval rendelkező cégek nem igényelhetik úgymint, felszámolási, végelszámolási vagy egyéb megszüntetésre irányuló eljárás alatt állók

Mire fordítható ez az összeg?

Ezt a konstrukciót a világjárvány és a gazdasági következményei okozta válság elhárítására hozták létre, ebből adódóan a kölcsön nem használható fel beruházásra és hitelkiváltásra, nem válhat szabad felhasználású hitellé. Legfőbb célja a COVID járvány elmúltával a vállalkozás tevékenységének újraindítása. Azaz például legyen készlete, tudja fizetni a munkavállalók bérét (Személyi jellegű ráfordítás teljes összege), vagy bérelt ingatlanok bérleti díját. Fontos szempont, hogy kizárólag azokat a számlákat fogadják el, amelyek a hitelkérelem benyújtását követően kerültek kiállításra, valamint azok a munkabérek kerülnek elszámolásra melyek a hitelkérelem bejutását követő időszakra vonatkoznak.

Megéri felvenni?

Minden vállalkozónak, cégtulajdonosnak mega kell mérlegelnie ezt a döntést. Viszont, ha nyereségesen gazdálkodtál a járványidőszak előtt, de most visszaestek a bevételeid (tartalékaid fogyóban) érdemes kihasználnia ezt a lehetőséget. Előnye, hogy max. 3 évig türelmi idő kérhető, ami fellélegzést jelenthet. Egy átlagos hitellel szemben ez alatt nem ketyeg a kamat, azaz csak a felvett összeget kell majd visszafizetned a futamidő végéig. Talpra lehet állni és ki lehet gazdálkodni ezt az összeget a következő években, úgy hogy nem veszíted el esetlegesen a bérelt ingatlanodat és tapasztalt munkatársaidat sem.

A fenti bejegyzés nem teljeskörű, az egyes hitelintézetek más-más feltételeket írhatnak még elő az igényléshez. Ezért mindenképp tájékozódni szükséges a számlavezető bankodnál.

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr9316528388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása