Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

Hogyan fizethetsz bankkártya nélkül? Mobiltárca lehetőség

2021. május 21. - Laszlo7

Egyre többen használják fizetésre mobiljukat. Ezt a trendet a COVID következményének is „köszönhetjük”. Bár, már trend a készpénz használatának évről-évre csökkenő használata. A kártyás és mobilos fizetés kezd előtérbe kerülni. Sokan tértek át könnyű használatának és a kényelemnek köszönhetően. Lássuk be, könnyebb egy kártya, mint egy pénztárca teli aprópénzzel. Ha pedig mobillal fizetsz még ezt is elhagyhatod. Ma már szinte mindenki számára elérhető a mobilfizetés lehetősége. Ehhez NFC képes okostelefonra van szükséged.
Ebben a bejegyzésben körüljárom a lehetőségeit és használatát, hogyan kell vele üzletben fizetni.

payment-systems-1169825_1280.jpg

A mobilfizetés valójában bankkártyás fizetésnek minősül, még ha fizikai formában nincs is nálad a bankkártya. Röviden a telefonon NFC chip tárolja a bankkártya adatait és a leolvasóhoz érintve kommunikál a terminállal.
Az említett NFC chippen felül szükséged lesz egy mobiltárca alkalmazásra is, aminek segítségével a fizetési tranzakcióidat elvégezheted. Android és iOS rendszeren is elérhető, erről majd írok részletesebben később.
Ha ez a kettő megvan már csak regisztrálni kell az alkalmazásban a bankkártyát és használhatod is.

Felmerült a kérdés kell-e folyamatos internetkapcsolat a használatához. A válasz nem, mivel az applikáció védett formában tárolja az adatokat. Viszont időnként fel kell csatlakozni az internetre, hogy kommunikáljon az applikáció a bankkal. Ezzel azonosítva, hogy te használod a kártyát. Fontos arra is kitérni, hogy nem szükséges plusz SIM kártya. Továbbá mobilfizetésnek nincs plusz költsége sem. (Azaz normál kártyás vásárlásnak felel meg.)

Hogyan működik a fizetés?

Először is a telefonon bekapcsolva kell lennie az NFC funkciónak, mert enélkül nem működik. A mobil képernyőjét fizetés előtt fel kell oldani. Ezt követően a telefont már csak a terminálhoz kell érinteni és tudsz vele fizetni, úgy mintha bankkártyával fizetnél. A legtöbb helyen elfogadják, de érdemes figyelni, hogy NFC támogatott legyen a POS olvasó. Az MNB adatai szerint jelenleg a POS terminálok közel 90%-a rendelkezik ezzel a lehetőséggel.

Milyen alkalmazása lesz szükséged?

Ahogy említettem szükséged lesz egy mobiltárca alkalmazásra. Az iOS esetén egyszerű az Apple Pay, amit a legtöbb Bank már támogat. Itthon a következő bankok támogatják: Budapest Bank, CIB Bank, Curve, DiPocket, Erste Bank, Gránit Bank, iCard, K&H Bank, MKB Bank, Monese, MTB, OTP Bank, Paysera, Raiffeisen Bank, Revolut, Takarékbank, TransferWise, ZEN.COM.
Az alkalmazáson belül hozzá tudod adni a kártyádat. A legtöbb esetben aktiválni kell, ehhez egy kódot küldd a rendszer, amit megadva véglegesíteni tudod a hozzáadást.
Apple Pay hozzáadás hagyományosan beírva vagy a kártyát lefotózva is hozzá tudod adni, ez utóbbi esetén a CVC kódot kéri csak a rendszer.
Továbbá, aki rendelkezik Apple Watch kiegészítővel tudja szinkronizálni a bankkártyáját. Itt már nem kell aktiválni csak a CVC kódot kéri, mivel azonosítás iPhon-on megtörtént.
A képekkel illusztrált leírást megtalálni az Apple honlapján.

apps-2558373_1280.jpg

Android rendszer esetén több bank is kínál mobilpénztárca szolgáltatást (Budapest Bank, Erste Bank, Gránit Bank, K&H Bank, MKB bank, OTP bank, Raiffeisen bank)
A legtöbb szolgáltató csak a saját kártyáját fogadja el. Az OTP Simple kivétel, Ők más bank kártyáját és elfogadják. A kártya hozzáadása hasonló, mint az Apple Pay esetén.
Mivel a Simple fogadja el a legtöbb bankkártyát, az ehhez kacsolódó leírást belinkelem ide.

Biztonságos a mobilfizetés?

Sokan tartanak az adataik ellopásától. Viszont a mobilfizetés sok értelemben biztonságosabb a normál kártyás megoldásnál. Az applikáció a kártyádat titkosított változatban használja. Ebből adódóan kevésbé kitett a támadásoknak.
Továbbá fizikai kártya elvesztésekor Paypass megoldással illetéktelenek vásárolhatnak vele, ez mobil esetén képernyőzár védelem miatt nem lehetséges.
A biztonságot tovább növelheted, ha virtuális kártyát használsz és nem fizetsz rá sok pénzt. Ilyen megoldás lehet a Revolut.

Összességében elmondható, Magyarországon szinte mindenki számára elérhető, mind iPhone mind Android készülék tulajdonosoknak.
Ez a szolgáltatás. egy kényelmes, biztonságos alternatívája a fizikai kártyának. Applikáció választásnál az egyéb applikáción belüli szolgáltatásokat is érdemes megnézni és ennek megfelelően kiválasztani a neked megfelelőt.

Ha bármi tapasztalatod van, vagy nálad másként működik valami, írd le kommentben! Továbbá érdekelne, hogy szerinted hasznos-e a mobillal történő fizetés? Használod ezt a lehetőséget?

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr5316567960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása