Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

Bankunió jövője

2017. október 23. - Laszlo7

Pár hete jelent meg, hogy az Európai Unió vezetői 2018-tól akarják kialakítani az egységes bankrendszert, azaz a bankuniót. Ezzel akarnak biztosabb és átláthatóbb európai bankpiacot kialakítani. Fő célja a gazdasági és monetáris unió stabilitás.

international-money_4460x4460.jpg

Nagy lendülettel álltak neki a bevezetésnek az EU-s vezetők, azonban nagy kérdés számomra, a különböző országok bankjaiban hogyan tudják ilyen rövid idő alatt bevezetni az újításokat. Legnagyobb kihívást a helyi szintű szabályok egységesítésben látom. Példaként amennyiben csak a tőkét vesszük figyelembe nem érdemes összehasonlítani egy nyugat európai és egy kelet európai bankot. Sokkal tőkeerősebb hitelintézetek találhatóak tőlünk nyugatra. Kérdés hogyan próbálják szabályozni. vélhetően több kategóriába kerül kialakításra, amibe besorolják az egyes hitelintézeteket.

Jelenleg több kisebb bank is található a piacon, hazánkra is jellemző ez, igaz az év végéig jelentősen átalakul a takarékszövetkezeti rendszer, aminek köszönhetően 12 tőkeerős hitelintézet kerül kialakításra. Kis tőkével rendelkező hitelintézetek nem csak itthon, Németországban is megtalálhatóak, ahol közel 200 bank található.

Másik jelentős kérdéskör a veszteséges és a jelentős veszteséggel rendelkező bankok. Ide lehet sorolni a Deutsche Bankot vagy az UniCredit Bankot, amely hitelintézeteket az utóbbi hetekben több hitelminősítő szervezet is leminősített. Az ok az utóbbi időben napfényre került jelentős vesztesék, nem megfelelő hitelezés. AZ olasz UniCredit az utóbbi években 21 milliárd euró veszteséggel zárt, és az olasz kormány kijelentette, nem segít a bajbajutott bankoknak. Hírek szerint az állomenyukat az Intesa Sanpaolo Csoport veheti át. Addig számolni kell velük is, ami nagy fejtörést jelent majd a törvényalkotóknak. Ugyanis az igazi feszültség azzal kapcsolatban van, hogy ki fogja viselje a bajba kerülő bankok megtisztításának költségeit.

hourglass-time-hours-sand-39396.jpeg

Úgy vélem a 2018 korai dátum, amit legkorábban 2020-ig meg fognak hosszabbítani. Legalábbis a végső bevezetést, az előkészületeket még az idei évben vagy a jövő év elején kezdeti el tárgyalni.

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr9113051966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása