Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

Zsarolóvírus terjed a neten

2017. május 14. - Laszlo7

Az elmúlt napokban nagy port kavart a WannaCry online kibertámadása. A legnagyobb kárt az Egyesült Királyság egészségügye szenvedte el, ahol a legtöbb számítógép megbénult, így műtétek maradtak el az országban. A tegnapi napon egy 22 éves számítástechnikus megtalálta a gyenge pontját a zsarolóvírusnak, így időre leállt a terjeszkedése. Véleménye szerint miután módosították a programot újra az internetre fog kerülni, ugyanis igen jelentős összegeket zsebeltek be rövid időn belül a hekkerek.

De mi mint átlag felhasználók, hogyan tudunk ez ellen védekezni?

A fent említett zsarolóvírus önmagát terjeszti. Elsősorban a sérülékeny és védelem nélküli rendszerek vannak kitéve a támadásnak. Ezek a vírusok igen agresszívak. Sok esetben bankkártya adatokat vagy bitcoint (lenyomozhatatlan az utalása) kérnek a számítógépünkért cserébe.

pc_virus.jpgForrás: http://cyberpclube.com

Mit tehetünk ellene?

  • Mindig alkalmazzunk vírusirtó programot, amit napi szinten frissítünk. Az ingyenes verzió is jobb a semminél, érdemes ezeket is kipróbálni.
  • Csak biztonságosnak ítélt honlapokat látogassunk meg; nem beazonosítható e-maileket ne nyissunk meg.
  • Ne dőljünk be a „Nyertél egy iPhone-t, kattints ide” hirdetésekre, ugyanis sok esetben adathalász programok futnak a háttérben.
  • Fontos az operációs rendszer napi frissítése, amivel elkerülhetjük a biztonsági réseket kihasználó vírusokat.
  • Közösségi helyeken és FreeWifi pontokon ne használjuk érzékeny belépési adatainkat, úgymint netbankunkat, e-mail fiókunkat. Ezekre az ingyenes felületekre a csalók is felkapcsolódhatnak és visszafejthetik, hasonló oldalakat tölthetnek fel, ezen keresztül kinyerhetik adatainkat.

Ha a fenti tippeket megpróbáljuk betartani, csökkenthetjük az esélyét adataink eltulajdonításának.

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr6212504243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása