Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

Vigyázz, lopják az adataidat! Mit tehetsz ellene?

2021. március 29. - Laszlo7

Napokban jött a hír rengetegen kaptak futárszolgálat nevében küldött SMS-t linkkel. Erről kiderült csalási kísérlet. A link egy alkalmazást tölt le, ami valójában nem „csomagot” követ, hanem a telefonodról gyűjti az adatokat (köztük banki adatokat is). Valamint továbbítja magát ismerőseidnek is. Mit tehetsz ez a típusú csalás ellen? Hogyan védekezhetsz ellene? Ezt fogom körüljárni ebben a bejegyzésben.

data-1590455_1280.jpg

Első és legfontosabb, hogy NE KATTINTS az SMS-ben található linkre vagy ha mégis megtörtént ne telepítsd az alkalmazást.

Ha mégis telepítetted szerencsére viszonylag könnyen eltávolítható, ehhez telepítened kell a Play Áruházból az alábbi alkalmazást, ami automatikusan eltávolítja a kártevőt: 

https://play.google.com/store/apps/details?id=space.linuxct.malnistall

Ha ez megtörtént és az eltávolítás sikeres volt, állítsd vissza alaphelyzetbe a telefonodat (Android készüléken Telefon visszaállítása menüpontban található). Ezt törölni fog minden adatot, gyári állapotba kerül telefonod. Viszont csak ezzel érheted el, hogy nem marad káros kód valamelyik alkalmazásban.

Jó ha tudod, csak Android készülékre káros ez az alkalmazás, iOS-en és PC-n nem működik.

Most hogy eddig megnéztük hogyan távolíthatjuk el ezt a káros alkalmazást nézzük meg mit tehetünk az ellen, hogy a jövőben hasonló támadásérjen.

Ez egy világméretű csalási kísérlet több országban is felütötte fejét A fent tárgyalt esetet adathalászat kísérletnek nevezik. Ez az egyik legegyszerűbben kivitelezhető és a legnagyobb valószínűséggel sikeres támadási forma egyike.

Hogyan ismerhető fel az adathalászat?

  • gyanús feladó - magyartalan speciális karaktereket tartalmaz a feladó neve
  • eltérő formai jegyek - nem megszokott megszólítás; szövegezés, aláírás eltérő
  • nyelvtani vagy nyelvhelyességi elírások - látszik rajta, hogy nem fordított elegendő időt megfelelő mondatszerkezet kialakítására, kvázi Google fordítóval fordították le a szöveget
  • sürgetés bármilyen formája
  • váratlan levél
  • bizalmas információt kérnek – bankok és egyéb szolgáltatók nem kérnek levélben semmilyen azonosítót, főleg nem jelszavakat
  • visszautasíthatatlan ajánlat - nagyon kedvező vagy olcsó termék/szolgáltatás esetében gondoljuk meg tényleg megéri mert lehet, hogy nem valódi az ajánlat.


Mit tegyünk, ha adathalászatra gyanakszunk?

  • ne kattints a linkre és vagy a csatolmányra
  • ne válaszolj a feladónak
  • töröld az üzenetet
  • ha teheted a szolgáltató részére küldj értesítést a központi címünkre, hogy másokat értesíteni tudjanak erről a csalási kísérletről

Jelszavaidat soha ne add ki másoknak. Jelszavakban használj nagybetű kisbetű speciális karaktert és számokat. Ahol teheted kétfaktoros azonosítást kapcsold be, ilyen például a Google szolgáltatásai közül Gmail. Jelszavaidat ne szöveges fájlban tárold, ha mégis számítógépen vagy online szeretnénk tárolni, használjunk erre szakosodott jelszó nyilvántartó alkalmazásokat. Ezek fizetősek viszont megéri. Felesleges és kellemetlen szituációkat kerülhetsz el ezek segítségével. Adataid ellopása esetén nem kell rendőrségre, a szolgáltatóhoz leveleket, telefonokat intézni, valamint bankoddal sem kell vitás esetekbe bonyolódnod. Továbbá idő mire kártalanítanak. Amennyiben kártalanítanak nem pedig a vizsgálat végén kiderül, hogy hibáztál és nem fizetnek. Pár ismert jelszó kezelő programot megemlítek, nézz utána, melyik konstrukció tetszik, ilyen a Nordpass, Keeper, vagy a Dashlane.


Online vásárlásnál mindig figyeld, hogy a címsorban a lakat jelzés zárt legyen ez biztosítja, hogy adataink biztonságban vannak. Ez biztonságos kapcsolatot jelez, ha bankkártyás adataidat megadod akkor ez mindenképpen figyelendő. Tovább bankkártya adatok megadásakor érdemes virtuális billentyűzetet használni. Én is így teszek ugyanis vannak billentyűzetfigyelő programok, amiket a háttérben feltelepítenek és figyelik, hogy milyen billentyűket nyomsz meg. Ezzel könnyedén ellopva bankkártya számodat és a bankkártya biztonsági CVC kódodat.

lock_8ffed52eb933.png

A biztonságra mindig figyelj oda, próbáld megóvni adatainkat a virtuális térben. A fenti leírtakat próbáld meg betartani, ezzel magadat megvédeni. Ha teheted olvass utána, hogy ezen felül milyen feltételekkel járulhatsz hozzá az online biztonságodhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr3916484084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása