Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

Hónap befektetési alapjai - 2021. július

2021. július 15. - Laszlo7

Új sorozat posztot indítok ezzel a címmel. Célja a hazai piacon elérhető befektetési alapokat akarom bemutatni, összehasonlítani. Könnyen, érthetően áttekinteni a főbb paramétereket, miket tartalmaz az adott alap. Szubjektív választás során, én választom ki saját kockázati értékeimet is figyelembe véve ezeket az alapokat.

Főbb szempontok

  • az alap legalább 5-10 éve létezzen
  • legalább a 5 %-os éves hozama legyen, ez alatt nem érdemes befektetési alapban gondolkodni. Azoknak ott a Magyar Állampapír Plusz, ami fix 5%-os hozamot produkál.
  • maximum két évben lehet veszteséges (az elmúlt 5-10 éves viszonyban)
  • portfólió összetételét meg kell vizsgálni, ne legyen túl nagy hangsúly egy terméken.

Ezzel a szemlélettel első választásom, a Hold részvény befektetési alapra és az OTP Paletta alapra esett. Mivel hasonló kockázattal és földrajzi kitettséggel rendelkeznek.

Hold részvény befektetési alap

A Hold alapkezelő, régi nevén Concorde, jó név a piacon. Szám számos bank forgalmazza alapjait. Több rangos díjat és elismerést zsebeltek be az évek során.
Az alap hosszú távú, közepes kockázatú kategóriába sorolható. Döntően közép európai részvényeket tartalmaz. Pontosabban CETOP indexet. Ez utóbbi a BET által kezelt index, Lengyelország, Csehország, Ausztria és Magyarország vállalatainak papírjait találod meg ebben a pakettben. A múlt adatai nem tükrözik biztonságosan a jövőt, viszont támogatást nyújt. Az elmúlt 10 évben egyszer volt veszteséges éve, ami jónak számít. COVID hullámot ez az alap is megérezte, viszont gyorsan talpra állt és be is hozta a növekvő ütemet. Ebből adódóan nem érdemes alapozni az elmúlt évi 20-40 %-os hozamra, viszont a hosszú távú 10%-os éves növekedés teljesítménye jó jel a jövőre nézve.

OTP Paletta alap

Magyarország egyik legnagyobb alapkezelője. Nem mellesleg az OTP csoport tagja. Számos bank forgalmazza alapjait.
Ez az alap is elsősorban közép kelet európai vállalatokat tartalmaz, valamint USA, török kitettsége is található. Az alap hosszú távú, közepes kockázatú kategóriába sorolható. CETOP indexet tartalmaz döntően. Továbbá RDX Extended USD indexet is tartalmaz, itt található telekommunikációs (AFK Sistem DRC), pénzügyi (Sberbank), Olaj-gáz (Gasprom) iparági vállalat. Valamint Dow Jones Turkey Titans 20 index. Ez utóbbi török papírokat tartalmaz, többek között pénzügyi szektor papírjait, ami közel 40%-ot tesz ki (Turkiye Garanti Bankasi A.S, Akbank T.A.S.). Tartalmaz szolgáltatás, telekommunikációs, valamint IT részvényeket is. COVID hatását ez az alap is megérezte, viszont talpra állt és be is hozta a növekvő ütemet. Ez az alap szerényebb 5-10% közötti hozamokat produkál, viszont a kitettsége jól diverzifikált. Az elmúlt 10 évben kétszer volt veszteséges éve, ami még megfelelőnek számít nálam. 

20210715_hold_otp.JPG

Sharpe mutató 

A Sharpe mutató lényege, hogy a hozam mellett számításba veszi, hogy milyen kockázat (szórás) mellett érte el az eredményt a befektetési alap. Számítása a következő: Sharpe mutató = (befektetési alap évesített hozama - kockázatmentesen elérhető évesített hozam) / befektetési alap hozamának szórása. Ennek köszönhetően össze lehet hasonlítani befektetési alapokat.

Kockázatmentesen elérhető évesített hozamot kiszámolni szinte lehetetlen, ezért én a 10 éves átlaghozamot felezem meg, amit köteles lenne teljesíteni egy alapnak.

A fenti két alap számításai a következők:

Hold részvény befektetési alap:
(44,1-5,55) / 14,6 = 2,64

OTP Paletta alap:
(15,1-2,35) / 13,2 = 0,97

Megkaptad ezt az eredményt, viszont mit mutat meg? A befektetési alap sharpe-mutatója 2,64, azaz 5,55% kockázatra 2,64% extra hozamot kaphatsz. Azaz a két alap közül a magasabb hozamú Hold nagyobb extra hozamot produkál, így érdemes ebben gondolkodni. Viszont szem előtt kell tartani, hogy a mutató a pozitív irányú kilengéseket is figyelembe veszi, ami számunkra előnyös a negatívval szemben.
A két alap közül a Hold részvény befektetési alap a fenti adatok alapján jobban teljesít. További előny számomra a kevésbé aktív portfólió kezelés. A Paletta alap RDX Extended USD index irányba történő nyitás szuper, viszont a török kitettség miatt számomra nem befutó (belpolitika, gazdasági hatások számomra kockázatosak).

Térjünk ki kicsit a CETOP indexre, ha már mind a két alap tartalmazza. A CETOP indexbe maximum 25 vállalat részvényei kerülhetnek be és egy tőzsdére egy időben maximum 7 részvény kerülhet az indexbe. Az index devizaneme euró. Jelenleg a legnagyobb arányban az OTP bank és az Erste bank található 8-8%-ban. A 10 legnagyobb arányú vállalat az alábbi ábrán láthatod. Itt bankok, biztosító társaság, kereskedelmi szektor, valamint olajfinomító és benzin kereskedő vállalatai található meg. cetop_top10.JPG

 

A fent olvasható bejegyzés nem befektetési tanács, jogilag nem felel meg a szolgáltatásnak, hiszen nem adok személyre szóló tanácsot. Kérlek tartsd szem előtt, hogy ez a bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, nem minősül értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására történő felhívásnak. Ugyan a megjelenő információk olyan adatokat és információkat tartalmaznak, amelyeket megbízhatónak és pontosnak tartok, a leírtak teljességével és pontosságával kapcsolatban felelősséget nem vállalhatok.

Forrás: otp.hu, hold.hu, bamosz.hu, bet.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr2016628238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása