Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

3 tény, hogy a koronavírus hatással van a pénzügyeidre

2020. április 12. - Laszlo7

Egyéni szinten nem tudjuk befolyásolni a teljes gazdaságot, ezzel szemben a saját pénzügyeinket kordában tarthatjuk. A következőkben bemutatok három lehetőséget amit alkalmazhatunk a koronavírus idején. 

  1. Készítsük el a heti/havi büdzsénket

 Sokat segíthet, ha vezetjük a kiadásainkat és a bevételeinket. Ezzel képet kaphatunk, hogy az egyes dolgokra mennyit költünk. Ennek köszönhetően megtudhatjuk, hol tudunk lefaragni, ha szükséges. Érdemes a kiadásokat kategorizálni, úgymint fix, extra kiadások és megtakarítás.
A fix költségek azokat a kiadásokat takarják, amit minden hónapban, ciklikusan ki kell fizetnünk, úgymint a lakbér, közüzemi számlák, élelmiszer, stb.. A legtöbb személyes pénzügyekkel foglalkozó szakember szerint a havi megtakarítás rész a jövedelmünk 10-20% legyen. Ebből már megfelelő tőkét tudunk kialakítani az esetleges hirtelen jött kiadásokra. Az extra alatt a szórakozásra, kikapcsolódásra szánt összeget kell meghatároznunk. Ezzel is számoljunk, mert kell hogy éljünk is. Viszont ne akarjunk a ló túlsó oldalára se kerülni. Pár hétvégi vagy délutáni sörözés/kávézás jelentős összegeket felemészthet. Bár meg kell jegyezni, hogy most a járvány ideje alatt nem tudunk eljárni ezekre a helyekre (sörözők, kávézók, mozik zárva vannak), ezzel jelentős összegeket is megspórolhatunk magunknak. 

office-4906312_640.jpg

  1. Ne felejtsük el, hogy van hitelünk! 

Ha bármilyen hitellel (személyi, lakás vagy hitelkártya) rendelkezünk, bár a moratórium alatt mentesülhetünk a fizetése alól, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell majd visszafizetnünk. Az erre szánt összeget nem érdemes elszórni felesleges dolgokra. Aki megteheti annak érdemes nyilatkoznia és tovább fizetnie, ezzel kevesebb kamat halmozódik fel a futamidő alatt. Itt érdemes megjegyezni, amennyiben időközben mégsem tudjuk valami miatt fizetni újra élhetünk a moratórium adta lehetőséggel. A hitelkártya költekezéseinket próbáljuk kordában tartani. 

  1. Fontos a kommunikáció, egyeztessük 

A lakbértől a közüzemi számlák fizetésén át a lízing törlesztő részletig mindent érdemes átbeszélni, ha problémánk adódik a fizetésével. Mindannyian hasonló helyzetben vagyunk, most törekedni kell a win-win szituációkra. Ami biztos, ha már a baj közepén próbálunk megoldást találni, már lehet csak nemleges választ fogunk kapni. Érdemes előre gondolkodni és egy kompromisszumos megoldást kitalálni a fentiek megoldására. Ezzel mindenki nyerhet. A magánpénzügyekről senki nem szeret beszélni, de most ennek is itt az ideje.

 

 

Forrás: https://thriveglobal.com/stories/3-ways-to-coronavirus-proof-your-money

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr2615608136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása