Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

CIB Ipar 4.0 Alap

2017. október 30. - Laszlo7

Fitech cégek, digitalizáció, az IT terület cégek értéke folyamatosan nő. Az informatika átszövi az ipart teljes területét. Ha megnézzük mely vállalatok a legértékesebbek, észrevehetőjük, a legtöbb az IT szektorból jött. De hogy tud egy átlagember befektetni ezekbe a vállalatokba? Tőzsdén keresztül igen nagy összeggel és folyamatos figyelemmel kell követni a változást, hogy jókor csatlakozzunk és hagyjuk el a kiszemelt vállalatot. Hogy mit lehet még tenni? A minap bukkantam a CIB Ipar 4.0 tőkevédett származtatott alapra, ami 5 piacvezető nagyvállalat részvényeibe fektet.

industry-2496192_640.jpg

Az alapkezelő által kiválasztott vállalatok elsők között járnak az ipari folyamatok megújításában: olyan gyártási technológiákat alkotnak, amelyek hasznosítják az automatizációt, az egymással kommunikáló eszközöket (IoT) és robotika vívmányait.

A következő vállalatok részvényei kerültek kiválasztásra:

  • AMS AG: elektrotechnika és villamos ipari gépek, alkatrészek, berendezések, felszerelések, tartozékok gyártó vállalat. A részvény árfolyama az utóbbi egy évben 200% felett teljesített. Öt éves kitekintésben, viszont mínusz 17%-ban áll, 2014-ben történt drasztikus esésnek köszönhetően.
  • ABB Ltd: egy gépipari konszern, az energiaellátás és az automatizálás terén. Az ABB-csoport vállalatai mintegy 145 000 embert foglalkoztatnak, 100 országban. A részvény árfolyama az utóbbi egy évben közel 24% teljesített. Öt éves kitekintésben, 47%-os erősödést tapasztalhatunk.
  • Gemalto N.V.: Vezető vállalatok közé tartozik a digitális felhasználó-azonosító, aláíró- és kriptográfiai eszköz-gyártása terén. A vállalat saját tevékenysége részeként végzi az alkalmazások fejlesztését, valamint a token és smartcard eszközök teljes gyártási folyamatát.
  • BAE Systems Plc a legnagyobb európai haditechnikai, védelmi rendszereket, gyártó, információbiztonsági megoldásokat nyújtó vállalat. A részvény árfolyama az utóbbi egy évben közel 9%-ot teljesített. Öt éves kitekintésben, 86%-os erősödést tapasztalhatunk.
  • Rolls-Royce Plc: Sokaknak elsőre a luxusautó jut eszükben a név láttán, azonban a autógyártás részlegüket eladták 1998-ban. Jelenleg nagy teljesítményű energiatermelő berendezéseket és meghajtórendszereket tervez, gyárt és értékesít ipari, mezőgazdasági, légi, tengeri, valamint vasúti közlekedési eszközökhöz polgári illetve katonai célú felhasználásra, emellett a nukleáris technológiával foglalkozó üzletága vezető szerepet tölt be a piacon. A részvény árfolyama az utóbbi egy évben közel 32% felett teljesített. Öt éves kitekintésben, 9%-os erősödést tapasztalhatunk.

 

A maximális elérhető hozam: 40%. Ennek feltétele a meghatározott időpontokban mért tőzsdei árfolyam-emelkedése esetén évente 8,00%-os hozamot fizessen ki. A 8,00%-os éves hozamkifizetés feltétele, hogy mind az 5 részvény árfolyama magasabb legyen az Alap futamidejének elején megállapított, induló szintjükhöz viszonyítva a futamidő egyes éveinek végén. Így optimális esetben az Alapban található részvénykosár a teljes futamidő alatt akár 40,00%-os (5x8,00%=40,00%).

 hand-577356_640.jpg

A fenti leírás alapján az elmúlt öt évet tekintve (2013-2017 I-III. negyedév) 16% os hozamot kalkulálhatunk. DE fontos megjegyezni a múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Előnye az alapnak a tőkevédelem, ami manapság igen ritka.

  • A befektetés névértéke 10.000 Ft, de a minimálisan jegyezhető összeg 100.000 Ft.
  • Az ajánlott befektetési idő az alap teljes futamideje.
  • Az Alap határozott futamideje: 2017. december 18.-től 2022. október 28.-ig tart.

 

Jelen bejegyzés nem teljes körű, kizárólag tájékoztató jellegű, és nem minősül ajánlattételnek. Jelen bejegyzésben található információk csupán tájékoztatásul szolgálnak, nem tekinthető befektetési tanácsadásnak. Ezek az információk nem teljes körűek és nem helyettesítik a szakmai tanácsadást, valamint nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául a befektetési tanácsadójával való előzetes konzultáció nélkül. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a vonatkozó Bank honlapján tekintheti meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr8313114796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása