Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

Fiókbezárások és ami mögötte van

2018. január 12. - Laszlo7

Lezajlott 2017-ben a Takarékszövetkezetek egyesülési hulláma, aminek eredményeként 12 Hitelintézet maradt a piacon. Ezzel párhuzamosan megjelentek cikkel, a fiókbezárásokkal kapcsolatban is.

Több kisebb település is tiltakozik ez ellen. Indokaik megérthetők, eddig helyben intézhették pénzügyeiket, nem kellett a közeli nagyobb városba utazniuk. Valamint midig megjegyzik, sokan járnak az adott fiókba.

Ha most megnézzük a Magyarországi bankszektor fiókhálózatát feltűnhet, a Takarék csoportnak van a legtöbb kirendeltsége. Ez szám szerint jelenleg több mint 1.000 darab. A többi kereskedelmi bank ennél jóval szerényebb számú fiókkal rendelkezik.

bankfiokok_db_2016.png

Ezt a nagyszámú fiókhálózatot óriási költség fenntartani. Itt kanyarodnék vissza a kijelentéshez, miszerint sokan járnak rendszeresen a kirendeltségekbe ügyet intézni. Viszont nem mindegy, hogy csak számlát vezetnek vagy van hitel is. Ugyanis számlavezetésből ma már nem lehet fenntartani egy fiókot. A hitelek kamatai, jutalékai tudják fedezni a költségeket.

Ha megnézzük például 400-500 Ft-os számlavezetési díj esetén, ha 300-an is vezetnek 120.000-150.000 Ft bevétele lesz a fióknak havonta. Ez igen kevés, szinte biztos nem fedezi a költségeket.

Kiadás oldalon ott a rezsi, biztosítás, biztonsági rendszerek fenntartása, vagy az utóbbi időben folyamatosan emelkedő fizetés. Legalább kettő ügyintéző esetén, a példa kedvéért nettó 146.000 Forintos fizetés esetén a munkaadó összes havi költsége 271.700 Ft. Egy kisebb fiók fenntartása, így körülbelül 1.000.000 Ft.

euro-870757_640.jpg

Felvetődhet, nem az ügyfelek és a helyiek érdekeit tartják szem előtt a takarékok. Viszont részben miattuk is, ugyanis ők a részvényesek, akik azért adták a pénzüket, hogy jutalékot kapjanak a nyereség után.

Mind a két fél megérthető és alternatív megoldás(oka)t kell kitalálni. Erre jó példa a nemrég átadott digitális ügyintézési pont. Itt banki ügyeket intézhetjük elektronikusan, ügyintézők nélkül, vagy online kapcsolással. Nem mondom, hogy ez a legjobb megoldás, de egy lépés a cél eléréséhez. Amire viszont gondolni kell az idősebb korosztály tagjai, akik nem túlságosan tudják kezelni ezeket a rendszereket.

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr713569947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása