Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

Bővül az államilag támogatott hitelek köre

2018. július 06. - Laszlo7

AZ MNB újabb lépést tett az általa létrehozott Minősített fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) népszerűsítéséhez. Ugyanis megjelent a termék államilag kamattámogatással igényelhető típusa.

Az MFL hitel népszerűsége a kezdetektől magas volt. Előnye a többi termékkel szemben az alacsony kamat és a fix kamatozás. Az igényelt hitelek jelenleg több mint a fele ebbe a kategóriába kerül. A termék kibővítésével ez a speciális családi otthonteremtést támogató hitel esetében legalább a futamidő első 5 évében az adósok helyett az állam fizeti meg az ügyleti kamat egy részét (Amennyiben az előírt feltételek teljesülnek.). A fogyasztóbarát lakáshitelt nyújtó hitelintézetek biztosíthatják a fogyasztók számára, hogy a kölcsön mellé vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást (pl. Családok Otthonteremtési Kedvezménye, CSOK) is igényelhessenek. Egyes kamattámogatott hiteleknél ugyanakkor nem csak opció, hanem kötelező feltétel, hogy a fogyasztó CSOK-ot is igénybe vegyen.

Ha megfigyeljük az elmúlt hónapokat egyre magasabbak a forinthitelek kamatát befolyásoló referenciakamatok a pénz- és tőkepiaci feszültségek erősödése miatt. A kamatperiódusok időtartama jellemzően 3, 6, 12 hónap. A törlesztőrészlet növekedésének mértéke attól függ, hogy a 3, 6, 12 havi BUBOR a hitel referenciakamata. Ezek a mutatók az alábbiak szerint változtak:

  • a 3 havi BUBOR a március 8-ai 0,02%-ról máig 0,26%-ra,
  • a 6 havi BUBOR a március 6-ai 0,04%-ról máig 0,38%-ra,
  • a 12 havi BUBOR a január 26-ai 0,09%-ról máig 0,54%-ra emelkedett.

A 3, 5, 10 éves kamatperiódussal rendelkező lakáshiteleseknek egyelőre nem nagyon van félni valójuk. Ezek a hiteltípusok lehet, hogy az igénylésekor még magasabb kamattal rendelkeznek, viszont pont a fenti gyors emelkedést kerülik el. A hosszabb kamatperiódus alatt előfordulhat növekedés, úgy mint a csökkenés is. A 3, 6, 12 havi kamatperiódussal rendelkezők azonban már megtapasztalhatják a törlesztőrészletük növekedését.

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr3814086215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása