Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

Megugrott a faktoring igénylések száma. De mi is a faktoring?

2021. március 13. - Laszlo7

Több hírportál, hitelintézet és Faktorcég oldalán olvasni kiemelkedően sok új igénylés történt az elmúlt időszakban. Ez a járvány negatív hatásának tehető be, valamint hogy sokan körültekintőbben járnak utána vállalatuk pénzügyeinek. Az utóbbira az online keresésekre alapozva gondolok, mivel megugrott a keresések aránya ezekre a kulcsszavakra. Ezzel a bejegyzéssel akarok neked segíteni amiben összeszedem a legfontosabb tudnivalókat és hogy kik foglalkoznak ezzel a pénzügyi szektorban.

Elsőkörben nézzük meg mi is a faktoring. Ez nem más mint egy vállalat finanszírozási folyamat. Ennek során a vállalat gyakorlatilag eladja (engedélyezheti) vevő számláit egy faktorcégnek. Három szereplő vesz részt ebben a folyamatban. A számlát eladó cég, a vevő és a faktorcég. A cég minősítését követően a számla értékének egy részét (általam a 70-90 %-át ez bírálattól függ) egy összegben megkapja a vállalat. A vevő aki tartozik a számla teljesítésekor fizet a faktorcégnek. Ezt követően fizeti ki a faktorcég a maradék összeget.
 faktoring_folyamata_1.png

Fontos tisztában leni azzal, a faktoring nem hitel. Nagyon hasonlít, de vannak lényeges különbségek. 

Egyik különbség a hitelnél két fő vesz részt az ügyletben, adós és hitelező. 
Fedezet terén hitelnél biztos kell fedezetként ingatlant bevonni, faktoring esetén nem minden esetben szükséges, ez legtöbb ügylet során bírálattól függ.
A futamidő hitel esetén naptól kezdve akár évtizedek is lehet. Ezzel szemben a faktoring fizetési határideje a számla fizetési határidejéhez igazodik.

Kinek éri meg az igénylése?

Azoknak a vállalkozóknak akiknek a vevői hosszú fizetési határidővel fizetnek (60 90 180 nap). Ez legtöbb esetben nagy tárgyalási erővel bíró fél teheti meg. Számukra ideális megoldás lehet gyors ügyintézés, alacsony kamat és akár fedezet nélkül juthatnak rövid időn belül pénzükhöz.

 

Milyen dokumentumot kérhet a faktorcég?

  • utolsó év/évek lezárt beszámolója
  • főkönyvi kivonat
  • szállítói szerződés; megrendelő
  • bankszámlakivonat
  • önkormányzat és NAV által kiállított igazolás arról, hogy nem rendelkeznek tartozással, adóhátralékkal


Milyen típusú faktoring termékek érhetőek el?

  • Sztenderd (belföldi) faktoring
  • Export faktoring
  • Támogatást folyósító szervvel szembeni követelés faktorálása
  • Állami, egészségügyi, önkormányzati intézményekkel szembeni követelések faktorálása
  • Exim Faktoring

 

Kik foglalkoznak faktoringgal?

Nagy hitelintézetek döntő többsége rendelkezik faktorcéggel. Ide tartozik az OTP bank, Takarékbank, Raiffeisen bank, vagy a  K&H bank. Legtöbb oldalon kapcsolatfelvételi felület található és döntően egyedi bírálat határozza meg melyik konstrukciót, milyen feltételekkel kaphatsz meg. Azonban a hirdetmények tartalmazzák a legfőbb díjakat, költségeket. 

doors-1767563_1920.jpg

Érdemes a saját hitelintézetnél érdeklődni első körben, ott akár kedvezményhez is juthatsz ennek köszönhetően. Viszont a konkurenciával is érdemes felvenni a kapcsolatot, hosszú távon egy optimális konstrukcióval jelentős összegeket is megtakaríthatsz vállalatodnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr4516459966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása