Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

Egyszerűsített bankváltás - időt és pénzt spórolhatnál vele

2021. március 21. - Laszlo7

Mindennapi életünk részévé vált bankszámlánk. Nem lehet megkerülni szükségünk van rá ide érkezik munkabérünk, nyugdíjunk, ösztöndíjunk és más pénzforgalmunkat is ezen bonyolítjuk.
Bankunkhoz hűségesek vagyunk. Statisztikák szerint, a megkérdezettek 70%-a több, mint 10 éve nem váltott bankot.
Miért történik ez? Mit veszíthetsz és nyerhetsz azzal, ha időközönként körülnézel a banki kínálatban? Ezt fogjuk most körüljárni.

direction-1015716_640.jpg

Ahogy a bevezetőben említettem a legtöbben szinte egy életre választanak bankot. Miért lehet ez így? Sokaknak kényelmes, itt vannak megtakarításai, itt vannak rendszeres átutalási, csoportos beszedési, ismeri a netbankot, mobilapplikációt, továbbá itt kötötte biztosítását, akár ide kötheti hitele.
Viszont ennek a rugalmatlanságnak nem lenne oka, ugyanis 2016 októberétől a Kormány szabályozta az egyszerűsített bankváltás folyamatát.

Mit takar mindez?

Egyszerűen, abban az esetben, ha megtaláltad a számodra ideális bankszámlát az új bankban kérned kell formanyomtatványon keresztül a bankváltást. Ezt követően a két bank elintézi neked a számlához tartozó csoportos beszedések, rendszeres átutalások, egyéb fizetési megbízások (köztük munkabér, nyugdíj, akár ösztöndíj érkezésének ügyintézését). Az új bankhoz adataid 13 munkanap alatt jutnak el. Ezt követően erről a számról fogják levonni beszedéseid, ide érkeznek jóváírásaid.
Sőt, amennyiben kéred régi bankod meg is szünteti a régi bankszámla számodat. Ennek köszönhetően oda már be se kell menni.

ebszv-folyamat.jpg

Mindez jól hangzik, viszont milyen költségekkel jár mindez?

Maga a bankváltás teljesen ingyenes. Viszont, ha kéred a régi számlaszámot megszüntetését a régi bank megszüntetési költséget számíthat fel. Ugyanis van bank, ahol számlazárási díjat számítanak fel. Valamint, ha van egyenlege számládnak az utalás költségét terhelni fogják, (egyenlegedet átutalják az új számlára).

Hol érdemes utánanézni milyen bankszámlák érhetők el?

 Az interneten elérhető több összehasonlító oldal. Köztük az MNB-nek is van ilyen hivatalos oldala, továbbá hasznos a bank360.hu oldala is. Ezen a két portálon a legtöbb bank termékei megtalálhatóak.

Mire érdemes odafigyelni, hogy zökkenőmentesen tudj bankot váltani?

Azért, hogy gördülékenyen tudd intézni ügyedet és hogy ne legyen a folyamat 13 munkanapnál hosszabb (igen, ha valami hátráltató tényező van, ami nem a bank hibája, akkor lehet hosszabb is) az alábbiakra érdemes figyelned: 

  • Nem lehet a bankszámlád egyenlege negatív.
  • Nem lehet a számládon lekötött betét.
  • Nem lehet folyószámlahitel-tartozás a bankszámládon.
  • Nem lehet a bankszámlán inkasszó, hatósági átutalás, végrehajtás.
  • Nem lehet a bankszámlán vitás tranzakció.
  • Nem lehet a bankszámla hagyatéki eljárásba vonva.
  • Nem lehet a bankszámla részben vagy egészében zárolt.
  • Amennyiben több tulajdonosa van a számládnak (pl.: közös számla és mind a ketten tulajdonosok vagytok) mindenkinek alá kell írnia a bankváltási kérelmet.

 

Viszont sokan röghöz vannak kötve, egy hitel esetén akár kamatkedvezményhez bankszámlaszám meglétét és jövedelem jóváírását írták elő. Nekik is van lehetőségük kihasználni megszüntetés nélkül a bankváltás lehetőségét. Ugyanis a számlaforgalomnak nem kell ugyanarra a banki számlára érkeznie (döntő esetben). Ezzel a hitel kamatkedvezmény is megtartható, valamint az új számla kedvezményes díjai is kihasználhatók. Ezt úgy tudjuk kérelmezni, hogy a legtöbb munkáltatónál osztott bérutalás is megoldható.

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr7216471640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása