Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

2016-ban is kedvező hozamokat értek el a nyugdíjpénztárak

2017. március 14. - Laszlo7

 

Az utóbbi két évben igen jelentős az inflációt (~3%) meghaladó hozamot értek el az önkéntes nyugdíjpénztárak.

Aki hosszú távra tervez érdemes ezt a megtakarítási formát választania. A másik két befektetési lehetőséggel (TBSZ és NYESZ) szemben itt a pénztárnál portfóliót kell választanunk, amibe a pénzünket befektetik. Nem kell nekünk folyamatosan figyelni az árfolyamokat, tőzsdét, sem a pénz mozgatásával foglalkozni.

malacpersely.jpg

Amennyiben meg találtuk a megfelelő pénztárt ki kell választanunk a számunka ideális portfóliót. Érdemes tudni, hogy a portfóliót menet közben is módosíthatjuk a legtöbb szolgáltató esetében. Többségben 3-5 portfóliótípust különböztetnek meg, elsősorban kockázat szerinti besorolás alapján.

A főbb kategóriák:

  • A legalacsonyabb kategóriában döntően hazai és nemzetközi állampapírok szerepelnek. Itt az árfolyamkockázat minimális, közel azonos hozamot termel. Az Aranykor Csendes portfóliója például 70-100%-ban tartalmaz hazai és nemzetközi állampapírokat.
  • A közepes portfóliónál még mindig jelentős az állampapír részaránya (50-80%), de kisebb részben hazai és nemzetközi részvényekben és befektetési alapokba fektetnek. Ebbe a kategóriába tartozik az Erste Bank Bázis portfóliója, ami ~70%-ban állampapírt, 18,5%-ban részvényt tartalmaz.
  • A nagy kockázatú portfóliók esetében az állampapír részaránya elenyésző (0-20%). Elsősorban tőzsdei részvényekbe fektetnek. Ezt a portfóliót hosszú távon (20-30 év) érdemes választani, ugyanis jelentős az árfolyamkockázat. Ebbe a kategóriába tartozik az OTP Dinamikus portfóliója az 90%-ban részvényt tartalmaz.

errores-emprendedor.jpg

Amennyiben szeretnénk kivenni a pénzünket, úgynevezett „feltörés” keretében tehetjük ezt meg. Ennek azonban ára van, ha 10 évnél rövidebb lekötési időben veszünk ki tőkét vagy hozamot adó és járulékfizetési kötelezettségünk adódik. Az önkéntes pénztári hozam tíz év után vehető ki adó- és járulékmentesen.

Amennyiben pénzre van szükségünk a legtöbb szolgáltató kínál alternatív lehetőségeket.

  • Ilyen lehet a tagi kölcsön, ami 3 éves tagsági viszony után igényelhető. A kölcsön esetében a felvehető összeget a pénztárnál elhelyezett összeg után határozzák meg. A kamat mértéke maximum jegybanki alapkamat + 5% lehet.
  • Fedezetként is bevonható hitelhez a várakozási idő (10 év) letelte, illetve a nyugdíjkorhatár elérése után az összegyűjtött pénzösszeg.

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr3512338877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása