Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

Probléma? Csapatmunka!

2018. április 11. - Laszlo7

Munkánk során számtalanszor találkozunk megoldandó feladatokkal, problémákkal. Ezeket a legjobb tudásunk szerint szeretnénk megoldani. A HBJ nemrég kiadott egy cikket amiben taglalják, csoportban sokkal jobban oldjuk meg a problémákat, probléma? Csapatmunka!int egyedül. Miért működik ez jobban? A következőkben kitérek pár fontos tényezőre.

 team-386673_640.jpg

A magas szintű kognitív sokszínűséggel rendelkező csoportok jobban teljesítenek vizsgálatok szerint a problémamegoldás területén. Ezekben a csoportokban különböző problémamegoldó magatartások keverékét figyelték meg, úgymint az együttműködés, a problémák azonosítása, az információ alkalmazása, a fegyelem megtartása, szabálysértés és új módszerek feltárása. Ezek a technikák segítségével együttesen hatékonyabbak voltak, mint azokban a csoportokban, ahol túl sok szabálykapcsoló vagy túl sok fegyelem fenntartó egyén is részt vett.

Mi történt a kognitív csoportoknál?

Azok a csoportok, akik a kíváncsisággal fordultak a feladathoz és megosztották a felelősséget eredményesebbnek bizonyultak. Ennek eredményeképpen az emberek képesek voltak kifejezni magukat, gondolataikat és ötleteiket a társaik megtorlástól való félelem nélkül. A kölcsönhatásuk által létrehozott környezet pszichológiai biztonsága fontos szempont. Továbbá az a pszichológiai biztonság az a meggyőződés, hogy nem fogják megbüntetni vagy megalázni az ötleteket, kérdéseket, aggodalmakat vagy hibákat előrelendítette a probléma megoldását. Ebből levonható, hogy a bizalom hiánya egy nagyon fontos befolyásoló tényező. Ha nincs meg a bizalom, akkor a csapattagok nem fognak teljes mértékben belemenni minden vitás helyzetbe és építő jellegű konfliktusba, továbbá nem lesznek kezdeményezőek.

feedback-3240007_640.jpg

Fontos szempont:

  • Javul a felelősségtudat, valamint az alkalmazkodóképesség mivel az egyénekre háruló felelősség a csapatmunka használatával megoszlik, vagyis egy feladatért nem feltétlenül egy ember, hanem egy csapat a felelős.
  • Csökkenek a hierarchiai szintekből adódó különbségek és nézeteltérések. A vezetők közvetlenül találkozhatnak egyes ellentétekkel, amelyeket a személyes kapcsolat révén hatékonyabban felszámolhatnak, ezen felül a vezetők jobb kapcsolatot alakíthatnak ki a beosztottakkal, így megismerhetik a rejtett képességeiket is.

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr5213824668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása