Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

Kamatemelés indul!!??

2018. május 08. - Laszlo7

Az utóbbi időben hangsúlyozzák a fix kamatozású hiteleket. A tudatos ügyfelek a magasabb, de biztonságosabb termékeket választják. Az előző kijelentéssel igaz vetekszik az MNB által kialakított Minősített Fogyasztóbbadat Lakáshitel (MFL), aminek a kamatfelára maximum évi 3,50% lehet. Ma már 10-ből 4 hitel fix kamatozású.

Úgy néz ki, igazuk van azoknak akik a fix mellett döntöttek. Ha megnézzük a BUBOR (leggyakrabban alkalmazott referenciakamat a változó kamatú hitelek esetén) változását, azt vehetjük észre, hogy az 1, 3, 6 havi mutató értéke az utóbbi pár napban folyamatosan emelkedik. Ez az utóbbi hónapokban nem volt trendszerű. A BUBOR-ról, mint az úgy svájci frank már több cikk is született, aminek lehet némi alapja. Ugyanis sokáig nem lehet ilyen alacsonyan tartani a kamatokat. Egy emeléssel a piacot is szabályozhatják. Az ingatlanárak jelenlegi folyamatos emelkedését visszafordíthatják. Valamint átterelhetik a hitelfelvevőket a fix kamatozású termékekhez.

bubor_2018.jpg

A BUBOR emelése nem lenne újkeletű. A szomszédos Romániában a tavaly közel 1%-ot emelkedett a helyi ROBOR. Egy hasonló emelés nem valószínű az utóbbi időben tett nyilatkozatok alapján. Egy fokozatos növelés visszavetné a hitelezést és ezzel az eddigi Kormánylépéseket is, amit az építőipar fellendítéséért tettek.

A fentiek alapján érdemes odafigyelni azoknak, akik hitelfelvétel előtt állnak. Főleg akik hosszú távra gondolkodnak. Nekik érdemes inkább a fix hitelek területén nézelődni. Lehet most magasabb a törlesztőrészlet, de lehet 5-10-20 év múlva jól jönnek ki. A Bankok folyamatosan versenyeznek az ügyfelekért akciókkal, kedvezményekkel csalogatják magukhoz az új igénylőket. Érdemes jól szétnézni, akár milliós összeget is spórolhatunk egy jó konstrukció kiválasztásával.

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr7913898794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása