Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

Induljon a gazdaság – NHP Hajrá

2020. április 27. - Laszlo7

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak átvészelésére, létrehozta a Növekedési Hitelprogram (NHP) új szakaszát, az NHP Hajrát. A hitelkonstrukció egyre több banknál elérhető. Viszont miben tér el az eddigi NHP-s termékekben és miben jobb? Ezekről fogok írni a következőkben.

Mik a program feltételei? Kik igényelhetik, milyen hitelcélokra és egyáltalán hol lehet elérni? 

Az MNB tájékoztatás alapján hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál igényelhető, a teljes lehívható keret 1500 milliárd forintnyi, maximum 2,5 %-os fix kamatozású, forint alapú, mindez szélesebb körben felhasználható termék. A bevezetés célja a koronavírus gazdasági hatásainak átvészelése, a kkv-k megerősödése, valamint további növekedése.

money-2724238_1280.jpg

Igénylés cél lehet:

  • beruházás, fejleszt és finanszírozás
  • használt és új tárgyi eszköz beszerzése
  • lízing
  • személygépkocsi (csak akkor, ha személyszállítás a főtevékenysége 2020. január 1-től)
  • forgóeszköz finanszírozás (szállító, készlet, vagy akár munkabér)
  • hitelkiváltás
  • cégfelvásárlás finanszírozás

Fontos csak olyan eszköz vásárolható, ami a vállalkozás üzleti tevékenységét szolgálja.

Meg kell említeni, hogy hitelkiváltásnál más hitelét nem válthatjuk ki, valamint 2020. január 1.-je előtti kölcsönügyletnek kell lennie. (Kivételt képeznek ez alól az NHP hitelek)

Az igényelhető hitelösszeg minimális összege 1 millió forint. Ezzel a mikro-vállalkozások forráshoz jutását is elősegítik. Maximuma 20 milliárd forint.

A fizetendő kamat maximum fix 2,5%, ami megegyezik az eddigi NHP hitelekével. Viszont a bankok szemszögéből kedvezőbb, ez a konstrukció, mivel 4% kamattámogatást kapnak a hitelekhez. (Mindez a bank nyeresége, mivel összességében max. 6,5%-ból a vállalkozásoknak max. 2,5%-ot kell megfizetniük, a maradék 4%-ot az MNB fizeti meg.)

Az eddigi megszokott NHP futamidő hosszát megnövelték a duplájára. A futamidő minimum 13, maximum 240 hónap.

Kik igényelhetik?

  • belföldi gazdasági társaságok
  • egyéni vállalkozók
  • egyéni cégek
  • őstermelők
  • családi gazdálkodók
  • szövetkezetek

Annak érdekében, hogy az ügyfelek minél hamarabb a kölcsönhöz jussanak, a bankoknak a hitelbírálati döntést az ehhez szükséges információk rendelkezésre állását követő két héten belül kell meghozniuk. Ezt követően történhet az összeg folyósítása.

A legjobb feltételeket úgy érhetjük el, ha egyszerre több hitelintézethez nyújtjuk be hiteligényünket. Ez nem kis energiával és időbefektetéssel járhat, viszont akár jelentős kamatköltséget is megtakaríthatunk a futamidő alatt.

A legtöbb nagy hitelintézetnél már igényelhető, köztük a K&H Bank, OTP Bank, Takarékbank, MKB, vagy a Budapest Banknál is.

 

A fenti leírás nem teljeskötű, egy-egy részletét emeli ki a konstrukciónak, ami alapján el lehet indulni. A részletes feltételekért érdemes tájékozódni a hitelintézeteknél. Előfordulhat, hogy más-más egyedi előírásokkal találkozunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr2115644634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása