Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

Mi a rövid lejáratú hitel? Milyen konstrukció választható?

2018. július 29. - Laszlo7

Számos vállalkozásnak fejesítésük egyes szakaszában plusz pénzeszközökre van szükségük. Ehhez külső tőkebevonás vagy akár rövid távú kölcsön szükséges.

A rövid lejáratú hitelek ideális megoldást jelenthetnek arra, hogy segítsék a vállalkozásokat az átmeneti pénzforgalmi vagy likviditási problémáik leküzdéséhez.

euro-870757_640.jpg

Mi az a rövid lejáratú kölcsön?

A rövid lejáratú hitelek szabadon felhasználhatók, különböző összegű és fedezetű pénzkölcsönöket biztosít a vállalkozások számára. Az összege általában 500 ezer forinttól akár 100 millió forint is lehet. A pénzükhöz gyorsan hozzájuthatunk, aminek futamideje általában 1-2 év.

Legelterjedtebb típusa a folyószámla hitelkeret. Ez a hitelkonstrukció könnyen igényelhető, a keret mértékét több tényező befolyásolja (pl.: árbevétel, ingatlanfedezet értéke, stb.). Ezeket a hitelkereteket legtöbb esetben 12 hónapra kapjuk, amit a lejárat előtt újabb 12 hónapra meghosszabbíthatjuk. (Természetesen a bankok a hosszabbítás előtt vizsgálják az elmúlt évi teljesítményt.) A lényege a kihasznált rész után fizetünk kamatot, amikor pénz jóváírás kerül a számlánkra legtöbb esetben betörlesztődik a keretbe (amennyiben kihasznált rész van a kertből). A betörlesztett összeget a továbbiakban újra felhasználhatjuk.

A fedezet szerint két típusra oszthatjuk:

  • jelzálog fedezetű és/vagy óvadéki betét
  • intézményi garanciakezesség fedezetű

Az első esetben a saját tulajdonunkban álló ingatlant adjuk fedezetként a hitelügylethez. Az utóbbinál viszont egy harmadik fél, egy hitelgarancia vállalat kerül a képbe. Hazánkban két nagy kezességvállaló vállalat található. Egyik a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., a másik döntően a mezőgazdasági vállalkozókat finanszírozó Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány.

Az intézményi garanciakezesség nagy előnye, hogy nem szükséges a saját ingatlanunkat bevonni a hitelbe. Kezességvállalási díjért cserébe a vállalat nyújt fedezetet. Ez elsősorban kisebb vállalatoknak nyújt nagy segítséget, akik nem rendelkeznek nagy értékű ingatlanokkal.

A legtöbb hitelintézet változó kamatozással nyújt hiteleket, a folyószámla hitelkeret esetében döntően az 1 havi BUBOR-t alkalmazzák referenciakamatként. A kamatfelár mértéke a vállalkozás minősítésétől függően változik. Jelenleg a piacon 3,5-7% közötti kamattal számolhatunk. De található 10% feletti kamatozású konstrukció is. Ezen felül felszámíthatnak egyéb díjakat, költségeket, úgymint előkészítési díj, szerződéskötési díj, keretbeállítási díj, bírálati díj, stb. Ezen költségek típusa és mértéke bankonként eltérő.

vallfolyosz_ghg.jpg

Az utóbbi időben felkapottak lettek a Széchenyi Program folyószámla hitelkeretei. Elsősorban az állami kamattámogatásnak köszönhetően. A támogatás révén szinte 0% körüli kamatot kell fizetni ezen konstrukciók esetében. Itt két termék található a Széchenyi Folyószámlahitel, valamint mezőgazdasági vállalkozóknak az Agrár Széchenyi Folyószámlahitel. A két termék hasonló feltételekkel igényelhető, eltérés a kamatfelárban és az állami kamattámogatás mértékében van. Mindkét konstrukció intézményi garanciakezességgel igényelhető, azaz az esetek döntő részében nem kell ingatlan fedezetet bevonnunk.

Másik, kevésbé elterjedt rövid lejáratú kölcsön a lombard hitel. Ebben az esetben betét vagy értékpapír a fedezet (óvadék). Ez a konstrukciót akkor érdemes választani, ha befektetésünket nem szeretnénk feltörni futamidő alatt. Előnye az alacsony kamat, ugyanis ennek a konstrukciónak legkisebb a valószínűsége, hogy nem tud fizetni az ügyfél. A kamatot a legtöbb esetben minősítés és egyedi ajánlat alapján kaphatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr2914148535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása