Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

A megtakarítás fontos, de melyiket válaszd? II. rész

2021. június 10. - Laszlo7

Az előző bejegyzésben áttekintettük az alacsony kockázatú befektetési lehetőségeket. Ebben a posztban szintet lépünk és közepes-magas kockázati termék típusokat mutatok be. Ide sorolom a befektetési alapokat, ETF-et, valamint bizonyos esetekben a TBSZ és önkéntes nyugdíjmegtakarítási számlát. (Ez utóbbi kettőt később kifejtem bővebben.) analysis-1841158_1280.jpg

Kezdjük is el, mi is az a befektetési alap. Ez egy olyan befektetők közös tulajdonában lévő vagyon tömeg, amit egy alapkezelő hoz létre és kezel. Egy befektetési alap többféle terméket tartalmazhat. Értem ezalatt egy alapba lehet egyszerre állampapír, részvény, ingatlan vagy akár kötvény is.

Mi értelme van, hiszen ezt külön-külön is meg lehet venni?

Ennek a terméknek a nagy előnye, hogy mivel több terméket tartalmaz nagyobb a kockázati megoszlás (diverzifikáció). Azaz tegyük fel az alap X terméke -2%-os veszteséget produkál, ezzel szemben az Y termék 3% nyereséget könyvel el, akkor azt látod, hogy az alap 1% nyereséget termelt. Ezzel szemben, ha csak az X és az Y terméket veszed meg külön-külön veszteséged lehet (pl.: X, Y termék aránya 80:20). Ezzel a típusú termékekkel kockázatot, azaz diverzifikálhatod a portfoliódat. (azaz csökkentheted a kitehetségedet 1-1 szektor, terület iránt)

Befektetési alap lehet nyilvános (mindenki számára elérhető), zártkörű (csak bizonyos személyek vehetik meg), valamint nyíltvégű (azaz nincs lejárta) és zártvégű (az idetartozó termékeknek van lejárata, amit előre megadnak). A legtöbb itthon elérhető befektetési alap nyilvános és nyíltvégű. Zárt végű befektetési alapot nem találtam, ami forgalomban van. A CIB Banknál volt elérhető legutoljára.

dices-over-newspaper-2656028_1280.jpg

Ma már rengeteg lehetőség közül választhatsz, ami egyben nagy szabadságot jelent másfelől nehéz a választás. Ebben segíthet egyes pénzügyi szakemberek, valamint a MIFID teszt kitöltésével ajánlásokat kaphatsz, hogy milyen termékeket célszerű választanod. Ez utóbbit bankokban kötelező és ők a teszt eredménye alapján a kategóriádba sorolt, kockázatú terméket kínálják számodra.
Kereskedhetsz olyan alappal, ami döntően ingatlanokat tartalmaz vagy akár IT, egészségügy, autóipar szektorra specializálódott. Ezekből az alapokból rengeteg forog a piacon (Itthon elérhető nagyobb forgalmazók: Amundi, Diófa Alapkezelő, OTP Alapkezelő, HOLD stb.) Ezek mind más és más terméket tartalmaznak.

A részletes leírást a tájékoztatóban/szabályzatokban találod, itt térnek ki, hogy milyen arányban tartanak egyes komponenseket (pl.: ingatlan 10-30%, állampapír 50-70%, stb.), mennyire aktívan kezelik az alapot (egyes termékek, hogy kerülnek be, hogy kerülnek ki, valamint milyen időközönként történik meg mindez).
Minden Magyarországon forgalmazott alapnak kell rendelkeznie Kiemelt befektetői információ (KIID) dokumentummal. Ebben röviden összefoglalják a fontosabb pontokat, céljaikat, kockázati besorolást, portfolió összetételét, valamint a költségeket.
Igen, ennek a kényelemnek ára van. Az úgynevezett portfóliókezelésnek a legtöbb esetben pár százalékos költsége van. Ezzel érdemes számolnod mivel egy esetleges akár veszteséges év után is meg kell fizetni ezt a többletköltséget.

Befektetési alapokhoz szükséged lesz egy befektetési számlára, ami elkülönül a normál bankszámládtól. Ugyanis ezen csak megtakarításokat tarthatsz. Ezen felül érdemes számolni azzal, hogy majdan amikor vissza akarod váltani nem azonnal íródik jóvá ez az összeg számládon, hanem a legtöbb esetben pár napos átfutási idővel kell számolnod. Ezt tartalmazza a KIID dokumentum, valamint a termék hirdetmény, de érdemes személyesen is érdeklődni erről. Ugyanis, ha szükséged van gyorsan a pénzedre ez alapján megfelelő helyről tudsz kivenni.

ETF (Exchange Traded Fund)

Az ETF egyszerűen egy nyíltvégű befektetési alap, amelynek árfolyama mindig egy meghatározott termék árát vagy árfolyamát követi le. Az ETF-ek egyedisége abban rejlik, hogy ugyanúgy kereskedhetünk velük a tőzsdén, mint a részvényekkel. Ez a termék lehet egy ország tőzsdeindexe (pl.: BUX-index), valamely nyersanyag (arany, ezüst, olaj) ára, vagy akár a gazdaság egy adott szektorának (pénzügy, egészségügy, IT) részvényei.
Az ETF-ek döntően passzív portfóliókezelési stratégiát folytatnak, azaz automatikusan követik a kiválasztott index összetételét. Viszont vannak aktívan kezelt portfóliók is.
A tőzsdén kereskednek nagy előnye, hogy a legmagasabb szintű ellenőrzésnek és szabályozásnak vannak alávetve. Az európai ETF-ek nagy része UCITS jelöléssel látják el. A befektetők számára ez azt jelenti, hogy az ezen jelöléssel ellátott eszközök biztonságosabbak és ellenőrzöttek.

Két jelöléssel kell még tisztában lenned, ezek nem mások, mint az Acc és a Dist.

  • Acc, azaz az Accumulating. Nem mást jelent, mint az osztalékot amit az ETF után kapnál újra befektetik, ezzel növelik az ETF értékét.
  • Dist, azaz a Distributing. Ami azt jelenti az ETF után az osztalékot pénzben kifizetik neked.

Forrás: www.ishares.com

Miért is fontos ez? Az adózás miatt, ugyanis az osztalék után adót kell fizetni. Jelenleg az osztalék után 15%-ot, VISZONT USA termékekre, HA nincs adózási megállapodás a szolgáltatónál, ahol befektettél, akkor USA-n kívüli személyekre vonatkozó 30%-ot kell fizetned az osztalék után. Azaz adózási szempontból kell eldöntened, hogy melyiket választod.
Hasonló befektetési alapokhoz egyetlen termék vásárlásával egy teljes portfólióhoz jutunk hozzá, ami leképzi a mögöttes termék árfolyammozgását.
Előnye a befektetési alapokhoz képest a költsége. Döntően sokkal alacsonyabb (legtöbb esetben 1% alatti), valamint azonnal jóváíródik a számlán az összeg, nem kell akár napokat várni. A befektetési alapokhoz hasonlóan ehhez is befektetési számla nyitás szükséges.

Nagyobb ETF kezelő vállalatok: iShares, Vanguard, Invesco

Ezeknél a típusú megtakarításoknál nagyobb a kockázat, viszont a statisztikák szerint a legtöbb esetben a nyereség is nagyobb. Hosszabb, éves/évekre érdemes ide fektetni a pénzedet. Ugyanis nagyobb az ármozgás (volatilitás) ami miatt pár nap alatt nagyot nőhet vagy akár csökkenhet is. Viszont éves távlatból már jelentősebb nyereséget realizálhatsz.

 

 

A fent olvasható bejegyzés nem befektetési tanács, jogilag nem felel meg a szolgáltatásnak, hiszen nem adott személyre szóló tanácsot. Kérlek tartsd szem előtt, hogy ez a bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, nem minősül értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására történő felhívásnak. Ugyan a megjelenő információk olyan adatokat és információkat tartalmaznak, amelyeket megbízhatónak és pontosnak tartok, a leírtak teljességével és pontosságával kapcsolatban felelősséget nem vállalhatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr9916588174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása