Pénzügyekről tömören, érthetően

Business7

Business7

Bankkártyás fizetés CVC kód nélkül?

2018. május 20. - Laszlo7

A keddi Világgazdaságban olvashattuk, hogy a bankkártyákon található CVC-kód használatától eltekint az online fizetéseknél több webáruház is. Ahogy írták, pusztán a CVC-kód a kártya eltulajdonítása esetén semmilyen védelmet nem jelent, azaz egy meglehetősen elmaradott biztonsági elem megkerüléséről van szó az említett esetben. credit-card-1591492_640.jpg

Ezzel nem értek teljes mértékben egyet, mivel ma már nem a fizikai kártya eltulajdonítása a leggyakoribb eset. Ma az online térben sok halászprogram is meg szeretné szerezni adatainkat. Ezért szükséges biztonsági pontokat beépíteni a vásárlási folyamatba. Ez akár a hosszabbíthatja a vásárlási folyamat, bár a PSD2 keretében feltörekvő fintech vállalatok újításokat is hozhatnak a kártyás fizetések terén. (Az év elején bevezetett újítás keretén belül nem csak bankok, hanem vállalkozások is bekapcsolódhatnak a banki szolgáltatások terén. Ezeket a pénzügyi vállalatokat hívják fintech cégeknek.)

Több bank, valamint webes beállítás is további védelemmel segíti ügyfeleit.

Erre jó példa az OTP WEBkártya. Ez egy virtuális bankkártya, amire csak annyi pénzt vezetünk át amennyit épp fizetni akarunk. Ezzel adatlopás esetén sem férnek hozzá a fő számlánk egyenlegéhez. Maximum a virtuális kártyán található egyenleget érik el, amin célszerű kevés összeget tartani.

Valamint pár hete az Erste Bank vezette be az online vásárlásoknál az SMS-es jóváhagyás kóddal való hitelesítését. Ez egy hasznos plusz biztosíték, akár a kártya eltulajdonítása esetén sem tudják vásárlásra használni kártyánkat.

Ezek a további biztosítékok kellenek. Annak ellenére, hogy lehet macerásnak tűnik, de a mi védelmünket szolgálják. Hasznos akár az idősebb generáció szempontjából is. Jelentősen elterjedtek a célzottan időseket célzó csalások, ami során kicsalják a kártyás adatokat. Ezzel a módszerekkel jelentős összegeket tulajdonítanak el. visa-3082813_640.jpg

Mire érdemes odafigyelni online vásárlás során?

  • Mindig figyeljük biztonságos-e a honlap (A honlap címénél szerepel a https.)
  • Több vírusirtó is támogatja a biztonságos vásárlás lehetőségét, ezt érdemes használni.
  • Célszerű virtuális billentyűzeten megadni bankkártya számunkat, így a billentyűzetet figyelő alkalmazások sem tudják megszerezni adatainkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://business7.blog.hu/api/trackback/id/tr4313988876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása